Past een kat bij mij en ik bij een kat?

Katten zijn zeer geliefd en makkelijk te houden en daarom zeer geschikt om te houden als huisdier in veel gezinnen. Maar hoe weet je of een kat bij je past?

Dit is een goede vraag om jezelf te stellen voordat je überhaupt begint met het hele proces, want het is zeker een proces.

Er zitten ontzettend veel leuke, fantastische en geweldige kanten aan het houden van een kat. Je kan heerlijk met ze knuffelen, ze geven liefde en warmte, ze zijn er voor je. Het zijn geweldige dieren. Heb ik al gezegd hoe geweldig ze zijn? 😊

En toch…………. komt nu een opsomming waar je rekening mee moet houden als je een kat neemt, want je krijgt hier zeker (of deels) mee te maken.

Past een kat in je gezin? Kijk naar je gezinssamenstelling maar ook je woonsituatie en is het handig om een kat hierin te plaatsen? Ook goed om na te denken over wat voor kat past in je gezin, een speciaal soort ras of de huiskat, want hier zit zeker een groot verschil in.

Kosten die erbij komen kijken. Denk bijvoorbeeld aan de jaarlijkse dierarts bezoeken of het regelmatig behandelen van je kat tegen vlooien, wormen en teken, maar je kan ook voor een operatie of andere behandeling komen te staan die erg duur kunnen zijn. Daarnaast is goed eten ook een must, net zoals de verzorging, allemaal kosten die je moet mee berekenen.

Heb je genoeg tijd? Elke kat heeft verzorging nodig, vacht, nagels etc maar ze willen ook aandacht en liefde en deze moet je ook kunnen geven.

Heb je genoeg ruimte? Elke kat heeft ruimte nodig maar het is ook ras bepalend, bijvoorbeeld een Bengaal, dit is een ras wat veel energie heeft en ook veel bewegingsruimte nodig heeft.

Wat doe je met je kat in de vakantieperiode? Breng je een kat naar familie of past iemand van de familie of buren op? Wat dacht je van een professionele katten oppas aan huis? Iemand met verstand van katten die je kat verzorgt in zijn eigen vertrouwde omgeving. Denk van tevoren over de vakantie periodes na en of hiervoor een oplossing voor is.

Katten kunnen erg oud worden. Gemiddeld worden katten tussen 14 en 18 jaar, afhankelijk van ras en omstandigheden natuurlijk.

Ons advies is dan ook: denk goed na en ook voor langere tijd. Zet alle voors en tegens goed op een rijtje en wees eerlijk, want een kat neem je niet voor even, maar voor zijn of haar leven!