Heb jij een katvriendelijk huis?

Wat is dat? Goede vraag en eerlijk gezegd is het in ieder huis en voor iedere kat toch een deel heel persoonlijk. Want elk huis en aantal katten in een huis is anders, dus er is geen standaard katvriendelijk huis, maar er zijn wel een aantal basis tips die je goed kan toepassen om voor je kat en voor jou een katvriendelijk huis te creëren.

We gaan eerst terug naar wat is een katvriendelijk huis nu eigenlijk? Dit is een huis, een plek waar een kat zich veilig en vertrouwd voelt, waar hij helemaal zichzelf kan zijn maar ook gestimuleerd en geprikkeld wordt, zowel mentaal als actief.

Hoe kan je dat creëren?
Belangrijk is te beginnen met structuur, katten zijn niet zo goed met verandering dus als er een plek is gevonden voor een kattenbak of ligplaats, laat deze dan ook staan en verander deze niet iedere week.

Kattenbakken:
de officiële regel is het aantal katten + 1 extra. Dus heb je 6 katten 😉, heb je 7 kattenbakken nodig. Nu denk je meteen, jeetje wat veel en dat klopt, maar onze tip is wel, begin daar wel mee. Bekijk wat je kat fijn vindt, waar ze het prettig vinden. Je kan op den duur altijd eentje weghalen. Experimenteer ook met grind en kijk waar kat(ten) zich fijn bij voelen.

Ook belangrijk is de grote van de kattenbak. Denk maar in (je mag je ogen dicht doen): je bent zelf 180 cm en je moet gaan zitten op een te klein toilet en je zit met je knieën tegen de muur aan en bij opstaan stoot je je hoofd, hoe fijn is dat? En wat dacht je van deze: je moet zo nodig plassen en iemand voor je is zelf naar het toilet geweest voor een grote boodschap…………. Is het dan niet ontzettend fijn dat je even boven naar een ander toilet kan. Daarom gaat onze voorkeur ook uit naar een open kattenbak zodat de kat zich lekker vrij kan bewegen.

Eet- en drinkbak: 
Heb je meerdere katten zorg dat ieder een eigen bakje heeft, niet dat ze niet uit elkaars etensbakje eten maar ze moeten allemaal dezelfde kans hebben om te willen en te kunnen eten. Zet meerdere waterbakjes of een waterfontein op verschillende plekken en verdiepingen in je huis. Plaats zowel tussen de eet- en drinkbakken minimaal twee meter, de kat vindt het onnatuurlijk als water en voer naast elkaar te vinden zijn en zet de bakken op een veilige en rustige plek, niet in de loop.

Zorg voor hoge zit- en slaapplaatsen:
Katten houden van hoogtes. Dit heeft te maken met dat ze graag controle willen hebben en houden over de ruimte. Hoge klimpalen of kattenmeubels, boven op kasten of hoog geplaatste plankjes zijn zeer in trek.

Krabben:
Dit vinden wij als mens niet fijn, vooral op plekken waar ze het niet mogen doen, maar hier kan je mee aan de slag. Krabben is normaal en belangrijk gedrag voor de kat, dus zorg ook voor die mogelijkheid. Je hebt tegenwoordig zeer mooie, stevige en zeer moderne krabpalen en krabplanken.
Zet de krabpaal dicht in de buurt bij de veilige en favoriete plek van de kat, stimuleer het krabben aan de paal bv door er speeltjes aan te hangen of lekkere geurtjes (bv: kattengras, valeriaan).

Spelen:
Zo noemen wij het, maar je moet wel bedenken dat de kat van oorsprong een jager is. Een buitenkat kan heerlijk zijn ding doen, achter vliegjes of beestjes aanrennen, een binnenkat heeft helaas die mogelijkheid niet, op het vliegje en spinnetje na dan. Je kat stimuleren is dus belangrijk, vooral jonge katten. Zorg dus voor voldoende speeltjes (kattentunnels, muisjes, balletjes etc), speel zelf regelmatig met je kat, liefst meerdere keren per dag, bv met een laserlampje. Zoek iets waar jou kat enthousiast van wordt en ga daar lekker mee aan de slag.

Dit zijn een paar tips voor hoe jij je huis katvriendelijk kan maken. Kijk rond in je eigen huis en bekijk van een afstand hoe en waar alles staat en hoe je kat erop reageert. Het leuke is dat je kat nog beter leert kennen en begrijpen.