Dierendag, waar komt het toch vandaan?

Het is weer 4 oktober, wat betekent dat het dierendag is. Een mooie gelegenheid om je (huis)dier in het zonnetje te zetten en te overladen met lekkers en knuffels. Een prachtig initiatief wat wij zeer zeker steunen, maar eigenlijk vinden wij dat:  

ELKE DAG, DIERENDAG IS!

Ieder dier verdient het om elke dag overladen te worden met knuffels en ook lekkers, maar het laatste natuurlijk met mate want je wilt niet dat je huisdier te dik wordt want dit brengt weer allemaal klachten met zich mee, maar dit is een heel ander onderwerp voor een ander moment.

Dierendag, 4 oktober, waar komt het toch vandaan? Een klein geschiedenislesje:
In 1929 vond het Internationale Dierenbeschermingscongres plaats in Wenen en daar is 4 oktober uitgeroepen tot Werelddierendag. Een internationale feestdag. Nederland viert deze dag sinds 1930.
Maar waarom op 4 oktober? Deze dag is speciaal gekozen. Franciscus van Assisi was een religieus man en later heilig verklaart, die met dieren praatte en tegen predikte. Op 3 oktober stierf hij en op 4 oktober werd hij in een processie door de stad gedragen. Deze dag is gekozen tot feestdag en dit werd Wereld Dierendag.

Belangrijk om te weten: nee, niet echt maar wel leuk en iedereen vult deze dag op zijn eigen manier in. Wel is het fijn om te zien dat op verschillende vlakken aandacht wordt gevraagd voor het thema: Dier. Bv: Scholen gaan met dit thema aan de slag en kinderen worden er actief bij betrokken, maar ook “eet geen dierendag” is een stukje bewustwording.

Conclusie: Dierendag wordt gevierd over de hele wereld en is een belangrijke dag, maar niet alleen op die dag, dus: knuffel en speel met je dier elke dag, want dat is wat ze verdienen. Ja toch?