Onze Floris genoot van zijn oude dag

Mei 2020 hebben wij met pijn in ons hart afscheid moeten nemen van onze senior kat, Floris. 19 jaar en 1 maand is hij geworden en ondanks dat het een bewuste keus is geweest want het ging niet meer, heeft het veel pijn gedaan en we missen hem nog steeds.

In 2015, toen al een senior kat, kreeg Floris de diagnose chronisch nierfalen, we hebben alles gedaan om hem in zo goed mogelijke gezondheid te houden en gelukkig hebben we nog 4 jaar van hem mogen genieten tot het moment dat het niet meer ging en wij de keuze hebben moeten maken voor euthanasie om hem te laten in slapen. Zoals al gezegd dit deed pijn, maar wat hebben wij nog lang van hem genoten en belangrijker, wat heeft hij nog genoten van zijn oude dag. We hebben alles gedaan om het hem naar zijn zin te maken en hij genoot er zichtbaar van.

Omdat hij al een senior was hebben we wel wat aanpassingen gedaan.

Bijvoorbeeld zijn slaapplekken, Floris lag graag hoog in zijn mandje in de krabpaal, echter werd dit steeds moeilijker, dus hebben we meerdere andere slaapplekken gecreëerd en ook een extra opstapje gemaakt naar zijn favoriete plek.

 

Wij merkten ook dat hij moeite kreeg met het verzorgen van zijn vacht, we moesten hem een beetje helpen en hebben op regelmatige basis hem wat extra lekker gekamd.

 

Ook waren zijn nagels een groot punt van aandacht, het leken wel kalknagels. Een oudere kat kan moeilijker zijn nagels intrekken waardoor het sneller pijnlijker wordt om dat ze niet zo snel slijten en ook in de kussentjes terecht kunnen komen en dat is ontzettend pijnlijk. Floris liet niet vrijwillig zijn nagels knippen, dus wij naar de dierenarts om dit voor elkaar te krijgen. Ik hield hem stevig vast en de dierenarts knipte er op los. Een paar minuten verder en een hoop gemopper (genoten ze ook van in de wachtkamer) was hij weer het mannetje en gingen we weer naar huis.

 

Uit eigen ervaring zeggen we, let een beetje op de oude man of dame, zorg voor wat meer rust en een eigen veilige plek, waar hij lekker kan slapen, verwen ze een beetje extra, let op hun lichamelijke conditie, blijf goed overleggen met je dierenarts en kijk wat je senior het prettigst vindt.