Mijn kat heeft een teek en nu?

Iedereen wordt wel eens in zijn leven geconfronteerd met een teek, zo ook je kat. Maar wat is eigenlijk een teek, wat doet hij en wat veroorzaakt hij? We hopen je daar in dit kort en bondig artikel antwoord op te geven, want wat is het toch een vies onderwerp.

We beginnen met wat een teek nu eigenlijk is: een klein bloedzuigend spinachtige parasiet die zowel huisdieren als mensen kan lastigvallen (en wat krijgen we hier de kriebels van). Teken zitten in struiken en gras en kruipen op voorbijgangers zoals honden, katten maar ook mensen en zuigen zich vast in de huid.

Doordat het bij verschillende dieren bloed opzuigt, kan het ernstige ziektes bij zich dragen en overbrengen. De bekendste ziekte die een teek bij zich draagt is de ziekte van Lyme (een ernstige infectieziekte). Dit kan ook bij mensen ernstige gevolgen hebben. Daarom is het belangrijk om een tekenbeet te voorkomen en anders snel te verwijderen bij het huisdier of bij jezelf.

Voorkomen is beter dan genezen, dus zorg dat je kat goed is behandeld tegen teken. Overleg met de dierenarts welk middel het beste bij jouw kat past.

Heeft jouw kat toch een teek, hierbij een manier om een teek te verwijderen:
Je hebt een speciaal tekentangetje nodig en het is van belang dat je de teek niet beschadigd. Het is niet nodig om de teek te verdoven met alcohol en knijp ook niet in het lichaam van de teek. Pak de teek zo dicht mogelijk bij de huid vast en trek de teek er dan recht omhoog uit zonder te draaien, want de teek schroeft zich niet in de huid vast.

Dus conclusie als je kat een teek heeft, verwijder deze snel maar zorgvuldig i.v.m. de gezondheid van je kat.