Mijn kat heeft wormen. Wat nu?

Wormen zijn parasieten die kunnen leven in het lichaam van je kat. Een kat kan last krijgen van verschillende soorten wormen, zoals de spoelworm, de haakworm en de lintworm.

De wormeneitjes kunnen worden opgenomen uit de omgeving, uit besmette prooidieren zoals muizen of vogels of uit poep van andere huisdieren.

Ondanks dat wormen erg schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid van je kat, zul je dat niet altijd kunnen zien, maar een zware infectie kan leiden tot braken, diarree en gewichtsverlies. Daarom is het erg belangrijk de volwassen kat minimaal 4 x per jaar te ontwormen of de ontlasting van de kat door de dierenarts te laten onderzoeken. Vrijwel alle kittens raken besmet met wormen en het is daarom erg belangrijk om die vanaf  de leeftijd dat ze 3 weken zijn tot en met 9 weken elke 2 weken te ontwormen en daarna bij 3, 4, 5 en 6 maanden en daarna net als de volwassen kat om de 3 maanden voor de rest van zijn of haar leven.

Sommige wormsoorten zijn zelfs overdraagbaar op mensen. Het is dus voor iedereen van belang om de kat regelmatig te behandelen tegen wormen, vlooien en teken