Hoe geef ik mijn kat een pil?

Pillen geven bij een kat is misschien wel één van de lastigste dingen. Hoe geef ik mijn kat een pil is een vraag die wij vaak krijgen.

Hieronder een aantal manieren hoe je het beste een pil toedient bij een kat.

Belangrijk: geef je kat nooit een pil terwijl deze op zijn favoriete plekje ligt of in de kattenbak zit. Dit zijn veilige plekken voor je kat en je wilt niet dat je kat dan zijn veilige plek kwijtraakt en/of bang wordt. Blijf zelf altijd rustig, want als de kat jou stress voelt, wordt hij zelf ook onrustig. Zorg dat alles klaarligt wat je moet geven en nodig hebt.

Je kat een pil geven via voedsel in zijn geheel of vermalen:
Dit is de beste manier maar niet altijd mogelijk, de kat trapt er niet in en hij weet dat het pilletje erin zit of de medicatie laat dit niet toe. Vraag dit ook aan de dierenarts. Maar als het wel kan, zeker doen!

 • Meng de pil door iets kleverigs met een sterke smaak bv leverworst, smeerkaas, pindakaas, beetje tonijn in water uit blik of kattenmelk of gebruik een heel klein beetje van zijn eigen vlees. Je kan ook de Easypill gebruiken dit is een lekkere snack waar je tabletten in kunt verstoppen. Zo wordt de pil gemakkelijk opgegeten door je kat.
 • Ook liquid snacks en kauwsticks zijn prima geschikt om een pil in te verstoppen. Als dit niet lukt kan de pil ook fijn gemalen worden en door een klein beetje blikvoer of tonijnvocht worden vermengd. Geef dan eerst de vermalen pil met een klein beetje voer en daarna pas de rest van het eten.

Je kat een pil toedienen in de bek:

  • Leg het pilletje alvast klaar uit de verpakking en ook een spuitje gevuld met water ernaast klaar.
  • Plaats de kat op een stevige oppervlak, bijvoorbeeld een tafel waarbij de kat niet naar achteren kan lopen of ga op je knieën zitten, draai de kat zo dat deze met de achterkant naar je toe zit en hou de kat met 1 hand vast terwijl je de kat tussen je benen vasthoudt. Is dit niet mogelijk, laat iemand anders dan de kat vasthouden of wikkel de kat in een deken of handdoek en zorg ervoor dat alle pootjes van de kat erin zitten en alleen het kopje er uit steekt.
  • Met je ene hand pak je de bovenkant van de kop goed vast, met je duim aan één kant en de rest van de vingers over de kop naar de andere kant en til je voorzichtig de kop wat naar achteren zodat de kat naar boven kijkt. Vaak gaat het bekje dan vanzelf al wat open, heeft de kat de neiging de bek te sluiten tijdens het geven van de medicatie, duw dan zachtjes de mondhoeken van de kat nog wat verder naar binnen om je vingers te beschermen.
  • Terwijl je met je ene hand de kop blijft vasthouden, neem je de pil tussen de duim en wijsvinger van de andere hand en duw je eventueel nog op de voortandjes van de onderkaak om deze nog wat verder te openen en dan leg je de pil zover mogelijk achter op de tong. Hoe verder naar achteren hoe kleiner de kans dat de kat hem uitspuugt.
  • Spuit na het geven van de pil meteen wat water uit het spuitje in de bek dat stimuleert het slikken.
  • Sluit meteen na het geven van de pil de bek van de kat, blijf de kop een klein beetje achterover houden en strijk over de keel tot je voelt of ziet dat de kat slikt. Laat de kat niet meteen los, maar hou deze nog even vast totdat je zeker weet dat de pil is doorgeslikt en aai hem om te belonen.

  Je kat een pil geven d.m.v. een pillenschieter:

  • Is het erg lastig de pil diep genoeg in de bek van de kat te krijgen koop dan een pillenschieter, de pillenschieter is een handig hulpmiddel voor het ingeven van medicijnen. je klemt de pil in de punt van de pillenschieter, vervolgens open je de bek van het dier en breng je de pil met de pillenschieter zover mogelijk achter in de keel.

   

  Mocht het ondanks deze tips niet lukken, dan kan je altijd met de dierenarts contact opnemen om te kijken voor een alternatief want sommige medicijnen kunnen ook via een langwerkende injectie of als drankje geven worden, dat je dan door het natvoer of kattenmelk kunt mengen.