Hoe laat ik mijn kat meer drinken? Tips & Tricks.

Hoe laat ik mijn kat meer drinken, is een vraag die wij vaak krijgen, want voor katten is drinken/water natuurlijk van levensbelang. Helaas is niet iedere kat een makkelijke drinker. Het is daarom belangrijk om altijd de watertoename van je kat in de gaten te houden. Belangrijk is om te weten dat als je kat opeens meer of minder gaat drinken (wat op elke leeftijd kan gebeuren) je dit laat checken bij de dierenarts, dit kan duiden op een medisch probleem.

Voor nu concentreren wij ons op je kat om hem te stimuleren meer te laten drinken. Wij zetten daarom een aantal Tips & Tricks op een rijtje hoe je een kat meer laat drinken, welke wij zelf gebruiken in ons werk met katten en bij onze eigen vier katten.

We beginnen met de basis:
Je moet altijd ergens starten en waar kun je beter starten dan bij de basis 😊. Het is altijd handig om even te kijken hoe de situatie bij jou thuis is:

Alle katten willen graag op een rustige plek drinken, geen drukte en niet in de loop. Bij voorkeur ook nog op een plek waar ze uitzicht hebben op wat eventueel kan komen.
De basisregel is: het aantal katten + 1 extra. Vooral bij meerdere katten in huis  kan de toegang naar een waterbak wel eens geblokt worden, waardoor er bij een bepaalde bak niet meer kan worden gedronken en de kat elders naar toe moet. Dus plaats lekker veel waterbakken in verschillende ruimtes en op verschillende verdiepingen.

Zet de waterbakken, etensbakken en de kattenbak niet naast elkaar. Katten beschouwen water, eten en ontlasting wat naast elkaar staat als zeer onnatuurlijk, eigenlijk niet zo raar want je zit zelf ook niet met je bord eten op de wc, toch?

Maar terug naar de vraag: Hoe laat je je kat meer drinken? Een kat stimuleren om te drinken staat gelijk aan het plezierig maken om te drinken. Best een uitdaging maar met deze tips en tricks hopen we dat je iets vindt wat jouw kat leuk vindt en dat het werkt:

Ververs het water regelmatig. Sommige katten houden van water op kamertemperatuur en de andere weer van steenkoud water, voor dat laatste is er een leuke oplossing: doe er een paar (herbruikbare) ijsblokjes in.

Dit laatste is ook heel aantrekkelijk bij warm weer, er wordt mee gespeeld, pootje komt in het water en het water wordt van het pootje afgelikt.

Zet verschillende soorten waterbakken neer op aparte plekken. Katten zijn nieuwsgierig en gaan kijken. Vaak drinken ze er ook dan uit want het is “nieuw”. Verplaats vervolgens de waterbak weer naar een andere plek. Het houdt ze leuk bezig (en jou ook).

Waterfonteinen, beveel ik absoluut aan. Veel katten houden van stromend/bewegend water. Dit is vaak ook een extra stimulans. Wil je een overzicht van de verschillende soorten waterfonteinen en waterbakken, ga verder naar deze pagina => waterfonteinen en drinkbakken

Zoek een uitdaging voor ze. Gooi speeltjes in een bak water, springveren, grote gekleurde knikkers of robotvisjes. Zijn ze lekker bezig en ook hierbij wordt tussendoor gedronken en likken ze het vocht van hun pootjes.

Een kat meer te laten drinken is een uitdaging, maar met deze tips hoop ik dat ik je een beetje op weg geholpen hebt. Mocht je zelf nog een leuke tip hebben, dan hoor ik dat altijd graag.


Gerelateerde artikelen: