10 tips: Mijn kat is bang voor vuurwerk (wat kan jij zelf doen?)

“Mijn kat is bang voor vuurwerk” is een vraag die wij vaak krijgen en wij proberen hier ook altijd bij te helpen en geven hieronder vuurwerktips voor katten, want vuurwerkangst bij katten is altijd vreselijk.

Katten en vuurwerk is geen goede combinatie en belangrijk om te weten is dat katten vele malen beter horen en zien dan wij kunnen en het geknal en geflits maakt veel katten bang en stressvol (en geef ze eens ongelijk).  Natuurlijk zijn er ook katten die er totaal niet op reageren maar de meeste katten schrikken erg van vuurwerk en raken in paniek. Ze gaan onrustig door het huis lopen, ze trillen of ze likken zich overmatig en verstoppen zich. Buitenkatten kunnen door de angst wegvluchten en door de stress niet meer hun huis terug vinden of nog erger voor een auto rennen en gewond raken.

Katten weten niet dat het vuurwerk er aankomt en om ze een beetje te “helpen” geven wij de volgende vuurwerktips om de stress en vuurwerkangst bij katten te verminderen zodat je kat en jijzelf zo rustig mogelijk het nieuwe jaar in kunnen.

Angst voor vuurwerk bij katten is (bijna) niet te voorkomen en daarom is het belangrijk om te weten hoe je het beste omgaat met vuurwerkangst bij katten en te proberen je kat minder bang te maken voor vuurwerk.

Hou er rekening mee dat niet alles zal werken, maar het is zeker het proberen waard is.

Hieronder vind je 10 tips voor vuurwerkangst bij katten, maar tip 10 is toch wel de beste.

Tip 1: Blij zelf altijd kalm en rustig, je kat voelt jou energie en als je zelf onrustig wordt, merkt je kat dit ook. Probeer de dagelijkse routine te behouden wat betreft eten, knuffelen en spelen.

Tip 2: Laat je kat wennen aan vuurwerkgeluiden en begin daar op tijd mee, zodat je het volume kan opbouwen en aan je kat kan laten zien dat die geluiden “normaal” zijn.

Tip 3: Laat je kat niet alleen en laat niet veel mensen bij je thuis komen want dat geeft nog meer stress. Je kat heeft rust en een veilig gevoel nodig en dat krijgt hij van jou.

Tip 4: Hou je kat binnen voordat het vuurwerk begint en het liefst al een aantal dagen van te voren, want je kat kan zo schrikken van het geknal dat hij in paniek wegrent of voor een auto komt of gewond raakt door het vuurwerk. Sluit het kattenluik goed af, zodat ze er niet door kunnen.

Tip 5: Als je kat bang is voor vuurwerk is het erg belangrijk om veilige plekken in huis te creëren, waar je kat zich terug kan trekken. Zet de kattenmand en de kattenbak daar neer of lekkere dekens waar je kat zich onder kan verstoppen. Het kan zijn dat je kat zich ergens anders gaat verstoppen onder het bed of in de badkamer, laat je kat dan zijn gang gaan.

Tip 6: Zorg ervoor dat het geluid van het vuurwerk gedempt wordt, in de ruimte waar je kat zich schuil houdt. Sluit alle ramen en deuren en doe de gordijnen of rolluiken dicht. Laat het licht aan zodat het geflits minder opvalt en zet de tv of radio harder aan dan normaal en/of gebruik de relaxopet dit helpt je kat te ontspannen in spannende situaties. Het speelt hoorbare en niet hoorbare geluidsgolven af die niet bewust waarneembaar zijn voor het menselijk oor.

Tip 7: Creëer een ontspannen sfeer in huis door middel van speciale geurverspreiders die je in het stopcontact kan stoppen. Feliway Optimum bevat de beste kattenferomonen om alle tekenen van stress aan te pakken en je kat beter dan ooit te kalmeren. Het zorgt voor een veilig en vertrouwd gevoel.

Tip 8: Wees er voor je kat, blijf zelf rustig en laat hem bij je komen zitten als hij dat zelf aangeeft en wil. Praat rustig tegen je kat en blijf zelf zo normaal mogelijk doen.

Tip 9: Gebruik in noodgevallen natuurlijke kalmeringsmiddelen, bv telizen of zylkene. Wat ook een aanrader is, is het 100% natuurlijk gedrag in balans supplement. Dit supplement zorgt ervoor dat je kat ontspant, zonder dat hij versuft raakt. We raden aan om ongeveer een week van te voren te beginnen met gebruik. Zo kan er een spiegel worden opgebouwd in het lijf, waardoor de rustgevende werking optimaal tot zijn recht komt. Bespreek dit eventueel met je dierenarts.

Tip 10: Is jouw kat bang voor vuurwerk dan is de belangrijkste tip van allemaal: Heb geduld, laat ze hun eigen ding doen en heb ze lief!!!