Katten en ze meer laten drinken. Hoe dan?

Voor katten is drinken/water natuurlijk van levensbelang maar niet iedere kat is een makkelijke drinker. Het is daarom belangrijk om altijd de watertoename van je kat in de gaten te houden. Belangrijk is om te weten dat als je kat opeens meer (of minder) gaat drinken (wat op elke leeftijd gebeurd, maar vooral op oudere leeftijd regelmatig voorkomt) je dit laat checken bij de dierenarts, dit kan duiden op een medisch probleem.

Voor nu concentreren we ons op de kat om hem te stimuleren meer te laten drinken.

Alle katten willen graag op een rustige plek drinken, geen drukte en niet in de loop. Bij voorkeur ook nog op een plek waar ze uitzicht hebben op wat eventueel kan komen. Dit is hetzelfde voor de etensbakjes. Zet de water- en etensbakken niet naast elkaar, maar met tenminste 2 meter ertussen. Katten beschouwen water en eten wat naast elkaar staat als onnatuurlijk. Dit heeft te maken dat katten roofdieren zijn en water en hun prooi, in hun ogen, niet bij elkaar horen.

De regel van de hoeveelheid kattenbakken: aantal katten + 1 extra geldt ook voor de waterbakken. Vooral bij meerdere katten in huis, kan de toegang naar een waterbak wel eens geblokt worden waardoor er bij een bepaalde bak niet meer kan worden gedronken en de kat elders naar toe moet. Dus plaats lekker veel waterbakken, in verschillende ruimtes en op verschillende verdiepingen.

Een kat stimuleren om te drinken staat gelijk aan het plezierig maken om te drinken. Ververs het water regelmatig, sommige katten houden van water op kamertemperatuur en de andere weer van steenkoud water, voor dat laatste is er een leuke oplossing: doe er een paar ijsblokjes in. Dit laatste is ook heel aantrekkelijk bij warm weer, er wordt mee gespeeld, pootje komt in het water, pootje koelt af en het water wordt van het pootje afgelikt.

Conclusie: ze zijn lekker bezig en ze krijgen vocht binnen. Dat is toch mooi! Het spelen met water en vocht binnen krijgen kan je ook bereiken met een (robot)visje of grote gekleurde knikkers in het water. Kunnen ze ook heerlijk mee bezig zijn.

Een drinkfontein is een ook een goed idee. Het water blijft stromen en dat vinden katten fijn. Het aanbod van drinkfonteinen is zeer groot, dus voor elke kat is er wel eentje. Belangrijk is wel om je er in te verdiepen en te vergelijken en kies degene die het beste bij het drinkgedrag van je kat past.