Wat kost een kat?

Wat kost een kat? Dit is een goede vraag: wat kost een kat eigenlijk? Het hebben van een kat of de verzorging van een kat?

“Wat kost een kat?”  De vraag die je moet stellen als je begint met denken aan een kat in je leven en dan hebben we het in dit geval niet over de aanschafkosten van een kat, maar over de kosten voor de verzorging en onderhoud van een kat. Deze kunnen nog wel eens worden onderschat dus wij geven je een overzicht met wat je eventueel kan verwachten.

Wel willen we mee geven dat de kosten per kat en situatie ontzettend kunnen verschillen.

De ene kat leeft tot hij 20 jaar is en heeft bijna niets, ziet alleen de dierenarts bij de standaard bezoekjes, ook wel de jaarlijkse APK genoemd en de andere kat wordt niet ouder dan 10 jaar en heeft regelmatig iets. Het is net als bij mensen, je kan er niets van zeggen. Hou hier ook rekening mee als je een kat aanschaft. 

Wat kost een kat (kostenoverzicht is voor 1 kat en is gemiddeld genomen.)

Kosten die eenmalig zijn:
Castratie/sterilisatie: voor een kater betaal je tussen de €100 en €200 en voor een poes €150 en €300.

Chippen + registratie voor je kat: gemiddeld €70
Materiaal/benodigdheden voor je kat:
Voor de dagelijkse verzorging (kattenbak, krabpaal, borstel, transportmandje, slaapmandjes, etensbakje etc) . In principe doe je dit eenmalig, maar er kan altijd iets kapot of veranderen in de situatie. Kosten ongeveer €500,-

Kosten die terugkerend zijn:
Eten ± € 50,- (per maand)
Grind  ± €20,- (per maand)
Speeltjes ± €10 (per maand)
Dierenarts vaccinaties ± €40 en consult ± €50 (jaarlijks)
Ontvlooien en ontwormen:  €70 (per kwartaal)
Vachtverzorging: gemiddeld €100,- (per kwartaal), afhankelijk van het soort vacht

Overige kosten:
Verzekering:
Je kan je kat laten verzekeren en dit is zeker iets wat je moet onderzoeken. Een basis verzekering kan je krijgen vanaf €10 per maand. Bekijk goed alle verzekeringen of dit een optie voor jou is.

Kattenoppas aan huis of kattenhotel
En dan heb je nog je vakantie of vakanties. Als je gebruik maakt van een kattenoppas aan huis of een kattenhotel, ben je gemiddeld €17 per dag kwijt.

De kans is groot dat ondanks je overal aan gedacht hebt, je toch nog onvoorziene kosten hebt. Een onverwachte gebeurtenis waar je niet op gerekend hebt, tip: maak een spaarpotje voor de kat.


Dagelijkse benodigdheden voor je kat:


Lees ook: