De dag van de (katten)tandarts
Vandaag, 6 maart, is het de dag van de tandarts, voor de tandarts zelf een leuke en belangrijke dag, voor degene die er naar toe moeten meestal iets minder, het is goed dat het moet gebeuren, maar zelf ben ik niet zo’n fan van deze afspraken terwijl ik erg tevreden ben over mijn tandarts.
Weet je dat dit hetzelfde is voor onze lieve katten? Een gezond gebit is essentieel, dus een bezoek aan de dieren(tand)arts is erg belangrijk en laat nou 95% van de katten nou ook geen fan zijn van de dieren(tand)arts, wat zijn er toch altijd veel overeenkomsten tussen mens en dier.
De mens gaat voor een (half)jaarlijkse controle, mondhygiëniste en andere specialisten voor een gezond gebit, maar hoe is dit voor je kat? Gaat je kat naar de jaarlijkse controle en wordt het gebit goed gecheckt? Uit ervaring horen wij dat de meesten dit wel doen, want dit is zo ontzettend belangrijk.
Het is daarom altijd een must dat het gebit goed gecheckt wordt bij de jaarlijkse gezondheidscheck en als er onregelmatigheden of problemen zijn, deze goed te overleggen met je dierenarts en een plan op te zetten.
Wist je bijvoorbeeld dat een slecht gebit heel veel problemen kan veroorzaken, hieronder staan een aantal genoemd:
- Verkleuringen van de tanden, dit kan een teken zijn van tandplak of tandsteen.
- Rode randen bij het tandvlees, dit kan duiden op ontstekingen.
- Door bacteriën in de mond (parodontitis) kunnen ontstekingen ontstaan, waardoor zelfs de tand verloren kan gaan.
- Door dezelfde chronische bacteriële infectie, kunnen organen beschadigd raken zoals hart en nieren doordat de bacteriën zich verspreiden door het bloed.
Katten met een slecht gebit hebben dus veel meer kans om nierfalen te ontwikkelen dan katten met een gezond gebit.
Hoe merk je dat je kat klachten heeft van zijn gebit:
- Je kat stinkt uit zijn mond, slechte adem.
- Niet of minder willen eten, brokken, omdat dit zeer pijnlijk is.
- Slechte vacht.
- Tandvlees kan snel bloeden.
- Met zijn pootjes langs zijn mond gaan.
- Zijn gedrag wordt anders.
Merk je dus één of meerdere bovenstaande klachten, ga dan naar je dierenarts en laat je lieve kat checken, want als er inderdaad iets aan de hand is dan moet je er snel bij zijn.
Wat kan je zelf doen om je kat en zijn gebit te helpen?
- Natuurlijk als eerste, overleg met je dierenarts, er moet bv gebitsreiniging plaatsvinden.
- Als het mogelijk is, tandenpoetsen, bij 99% van de gevallen moet dit dan wel zijn aangeleerd vanaf kitten, anders kan het wel eens problematisch worden.
- Voeding, je hebt speciale brokken die wat groter zijn en een soort structuur hebben voor reiniging van de tanden.
- Bucco Fresh van Orozyme is een gemalen poeder (van algen). De poeder vermengt zich met het speeksel en de mond krijgt een automatische behandeling (let op dit product moet wel op advies of in overleg met de dierenarts worden gebruikt aangezien het niet geschikt is voor katten met schildklierproblemen)
Je ziet dus dat een goed gebit essentieel is op alle vlakken, dus wij vieren de dag van de (katten)tandarts voor mens en dier.