Musthaves voor de oudere kat!

Zoals al beschreven in de seniorencheck is het checken en letten op de gezondheid van je oudere kat erg belangrijk. Dit is de basis voor een goed en lekker leven, maar daarnaast kan je zelf ook veel doen!

Wat dacht je van met kleine (soms verrassende) aanpassingen je senior kat het comfortabel te maken en hem nog extra te laten genieten, HET KAN!

Een lekkere, comfortabele slaapplaats.
Een lekkere zachte slaapplaats is zeer gewenst. Je oudere kat kan zich er lekker in nestelen en zich veilig voelen. Soms vinden ze het ook fijn om zich wat meer af te schermen van de dagelijkse perikelen in huis, geef ze daarom ook plekken om zich terug te trekken.

Wat ook ontzettend lekker en heerlijk voor de lieverd is, is een warmte deken. Helemaal in opkomst en een geweldig ding!

Ergonomische eet en drinkbakken.
Het lichaam wordt wat ouder, de spieren en gewrichten willen niet zo meer als vroeger. Klinkt bekend hè, als je een dagje ouder wordt. Dit geldt ook voor je bejaarde lieverd. Denk hier dan ook aan met zijn eet – en drinkbakken. Zijn nek niet teveel naar beneden te moeten doen maakt het een stuk prettiger wat weer resulteert in rustig kunnen genieten van zijn eten en drinken.

Speciale opstapjes, geweldig.
Katten kunnen onmogelijke ligplekken hebben gecreëerd voor zichzelf. Het liefst natuurlijk boven op een kast, klimpaal of radiator. Als je kat eenmaal een plekje heeft gevonden dan zal hij daar vaak blijven, vooral als ze ouder worden. Dit kan op den duur een probleem worden want het kan soms moeilijker worden voor hem om daar te kunnen komen. Help ze een beetje. Dmv kratjes of krukjes kunnen ze blijven genieten van hun lekkere plekje, maar er zijn ook speciale opstapjes en die zijn geweldig, een mooie en praktische oplossing


Bewegen, bewegen, bewegen!
Dit is toch wel de belangrijkste en algemeen bekend. Met dagelijkse beweging hou je je oude vriendje soepel en gezond, maar natuurlijk op een manier die bij zijn leeftijd past. Regelmatig over de dag verdeelt en alles langzamer dan voorheen. Wat je hiervoor goed kan gebruiken is een hengel met veren, laserlampje of een spoor van snoepjes neerleggen. Een snuffelmat is misschien ook leuk. Zacht, lekker bezig zijn en een traktatie, het kan niet beter.

Kattenbakken
De kattenbak is ook een belangrijk onderdeel. Het kan gebeuren dat je oude kat opeens ander kattenbakgedrag vertoont, dit kan meerdere oorzaken hebben. Hou dit goed in de gaten en overleg met je dierenarts bij bv teveel plassen of naast de bak plassen.
Wel goed om te weten is dat je kat op oudere leeftijd soms moeilijker in de kattenbak kan komen. Als hij last heeft van zijn gewrichten dan gaat het allemaal niet zo soepel. Denk dan aan een kattenbak met een lage instap.

Kattenbakvulling is ook een belangrijk onderdeel. Even een vraag: hoe vind jij het om met blote voeten op kiezel stenen te gaan staan? Niet lekker toch? De oudere kat dus ook niet. Belangrijk vinden wij, zorg voor fijn kattenbakgrind, dus geen grote korrels. Belangrijk is wel om je even hier in te verdiepen wat er zijn zoveel soorten grind.  Dit zijn een aantal (leuke) tips die wij belangrijk vinden voor de oudere kat. Alle tips die genoemd zijn, zijn wij mee bekend vanuit onze eigen ervaring met oudere katten of vanuit ons dagelijks werk. Het is natuurlijk niet zo dat alles werkt bij iedere kat, was het maar zo, dan was het soms een stuk makkelijker om deze heerlijke dieren nog beter te begrijpen.

Heb je zelf nog leuke tips of aanvullingen, laat het ons weten, want wij willen dit graag delen.