Sportschool voor katten

Mijn kat moet (meer) bewegen. Waarom en hoe dan?

Waarom?
Het heeft een aantal redenen waarom je kat (meer) moet bewegen. Allereerst voor een algemene goede gezondheid, net zoals bij de mens is een goede gezondheid de basis voor je lichaam en geest, maar bewegen is ook de uitlaatklep voor alle energie die je kat kan hebben en oei, wat kunnen katten veel energie hebben.

Je kat kan misschien ook overgewicht hebben of omdat hij gewoon (lekker) lui is. Een kat slaapt van nature veel en hoe ouder de kat hoe meer deze slaapt en sorry geef hem is ongelijk! Belangrijk om te onthouden is dat bewegen leeftijdsafhankelijk is, een jonge kat beweegt natuurlijk meer dan de oudere kat, maar bewegen is belangrijk voor elke levensfase van je kat!

Maar dan komt de vraag: Hoe dan?
Op naar de sportschool dus! Ach laten we die dus net niet hebben voor katten 😉.

De sportschool is dus geen optie, dus hierbij een paar tips om je kat actief en in beweging te krijgen:
Belangrijk is dat er ruimte is of wordt gemaakt om te kunnen bewegen. Dit betekent soms dat de eigenaar/personeel van het huis een beetje ruimte moet opgeven voor de gezondheid van de kat.

Een buitenkat jaagt op beestjes/muisjes/balletjes etc, de kunst is om dit te gaan nabootsen. Door middel van nepmuisjes aan touwtjes. Probeer voor je te zien hoe dat buiten zou gaan, dat de kat achter de muis aan gaat. Leuk om al je creativiteit naar boven te laten komen.

D.m.v. een hoge klimpaal of plankjes creëer je verschillende hoogtes, een kat moet zich hierdoor inspannen om hoger op te komen en daar houden ze van, hoe hoger hoe beter. Leg bijvoorbeeld eens zijn favoriete speeltje of een (dieet) snoepje of eigen brokjes boven in de klimpaal en dan weer ergens anders. Hij moet het natuurlijk wel zien en dan springt hij lekker van a naar b(eter).

Wij zijn zelf groot fan van kattenhengels. Hengels met veren, balletjes, slangetjes etc, er is zoveel keus. De kat ziet dit echt als een prooi en kan lekker fanatiek hierdoor worden. Tip: ruim ze op als je uitgespeeld bent, ivm gevaar van het stokje of dat ze de veren kunnen opeten. Dit geldt natuurlijk ook voor andere speeltjes.

Spelletjes of huisjes van dozen voor katten. Je kan ze kopen of zelf maken. Ook erg leuk om te doen. Verstop er iets in, waardoor ze gaan zoeken en lekker fanatiek worden.

Zo zijn er nog veel meer ideeën om aan de slag te gaan. Ga het proberen en het maakt niet uit wat de kat leuk vindt, als hij maar lekker gaat bewegen want dat is gezond voor kattenlichaam en kattengeest.

Belangrijk! Hou er wel rekening mee dat je rustig begint en opbouwt. Want zelf ga je ook niet meteen 10 kilometer hardlopen toch? Het beste is een paar minuten per speelronde en dat een paar keer per dag. Let goed op wat je kat doet en hoe hij zich gedraagt.

Delen: